Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Πολιτισμός. Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον

Έργο ζωγραφικής Μένη Καρανίκα
Λεπτομέρεια πίνακα ενότητας: Μάρμαρα του Παρθενώνα
Ελαιογραφία σε μουσαμά.  
Γράφει η ζωγράφος Μένη Καρανίκα 

Ο πολιτισμός είναι η φυσιογνωμία των λαών. Μέσα από αυτόν βλέπουμε τους χαρακτήρες, τις ικανότητες αλλά και την ιστορία τους.

Υπάρχουν πολιτισμοί που γεννήθηκαν και πέθαναν μετά από κάποιες εκατοντάδες χρόνια, γιατί δεν είχαν παρελθόν. Δεν καλλιέργησαν σωστά το παρόν κι έσβησαν από ιστορική αδυναμία.

Ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός γεννήθηκε, δίδαξε σε άλλους λαούς, αναπτύχθηκε και έγινε κοιτίδα ανά την υφήλιο. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή.

Σήμερα γίναμε αυτοκαταστροφικοί. Τίποτε δε ζει χωρίς προσπάθεια και ενδιαφέρον.

Ιστορία και πολιτισμός αιώνων, μπορεί να χαθούν από αμέλεια και εγκατάλειψη.

Οι δάφνες ανήκουν στους προγόνους μας. Εμείς θα καλλιεργήσουμε τις δικές μας.

Πρέπει να δώσουμε έμφαση στις αξίες των ανθρώπων και μεγάλη προσοχή στην καλλιέργεια καλλιτεχνικής παιδείας. Δεν πρέπει ν΄αφήσουμε να πεθάνει η ιστορία μας, η γλώσσα μας, οι τέχνες και η θρησκεία μας.

Είμαστε το πρότυπο πολιτισμού λαών. Άξιο πρότυπο για μίμηση. Ένας λαός ικανός με ένδοξες μάχες και έντονες προσωπικότητες. Γέννησε τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, τον Σωκράτη και τον Πυθαγόρα, τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά και τον Κολοκοτρώνη.

Σήμερα πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα και το ενδιαφέρον μας στους σύγχρονους επιστήμονες, τους καλλιτέχνες και τους διανοούμενους. Δεν πρέπει να τους πυροβολούμε με την αδιαφορία μας, γιατί θα σκοτώσουμε το μέλλον της ιστορίας μας.

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει!! Η Ελλάδα θα ζήσει για πάντα!! Δεν θα την αφήσουμε να χαθεί!! Θα πάμε κόντρα σε όσους καπηλεύονται τον πολιτισμό και την ιστορία μας.

Η νέα γενιά θα είναι ο σπόρος. Θα βγάλει ρίζες, ανθούς, καρπούς και θα διαιωνίσει τόσο τον αρχαίο όσο και τον σύγχρονο Ελληνικό πολιτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου