Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Το πορτραίτο του καλλιτέχνη

"Η Αρτίστα" 1977
Έργο ζωγραφικής Μένης Καρανίκα
Ελαιογραφία σε μουσαμά σε ασπρόμαυρη φωτογράφιση. 
Διαστάσεις έργου 80x100


Γράφει η Ζωγράφος Μένη Καρανίκα


Η τέχνη είναι ιδέα, είναι συναίσθημα, είναι αισθητική, αρμονία, έκφραση, έμπνευση και φαντασία. 

Πολλές φορές μέσα από ένα έργο τέχνης προκύπτει τυχαία ή σκόπιμα και η μεταφυσική. Αυτό γίνεται όταν ο καλλιτέχνης κάνει αισθητή την οντότητα του Θεού, την αθανασία της ψυχής και του πνεύματος, μέσα από ένα γήινο κόσμο φθαρτό.

Μέσα από την τέχνη και την φιλοσοφία η ιδέα αποκτά ταυτότητα, διότι είναι η εικόνα πραγμάτων και φαντασίας.

Η αρμονία βέβαια εκφράζεται περισσότερο μέσα από την μουσική. Όμως με πόση αρμονία έπλασε ο Θεός τον κόσμο!

Η έκφραση έχει διττό χαρακτήρα, πχ. εκφράσεις προσώπου.

Στην τέχνη μιλάμε για σκέψεις και συναισθήματα που ο καλλιτέχνης αποτυπώνει με τον χαρακτήρα του στο μουσαμά, ο γλύπτης στο μάρμαρο, στο μέταλλο κ.λ.π.

Το συναίσθημα μπορούμε να το εκφράσουμε με κλάμα ή με χαμόγελο. Τις σκέψεις μας όμως τις αποτυπώνουμε.

Η έμπνευση του καλλιτέχνη σκοπό έχει την δημιουργία. Χωρίς έμπνευση όμως και φαντασία δεν υπάρχει δημιουργία, άρα δεν υπάρχει τέχνη. Δίχως τέχνη και φιλοσοφία δεν υφίσταται πολιτισμός.

Ο καλλιτέχνης διαθέτει μια υπέρμετρη ενέργεια. Εκστασιάζεται μέσα από την φαντασία του. Ενθουσιάζεται γιατί βιώνει πιο έντονα το ωραίο. Βέβαια είναι δημιουργός, δεν είναι μηχανή που πατάει το κουμπί και κατεβάζει έμπνευση.

Έχει όμως ιδιαίτερες ικανότητες.

Κάποιες φορές γίνεται πολύ εκφραστικός και υπέρ-ενεργητικός, γι’ αυτό και τους καλλιτέχνες τους αποκαλούν τρελούς. Απλά η ψυχή του είναι πιο ευσυγκίνητη. Βιώνει κι εκφράζεται μ’ έναν πιο έντονο τρόπο.

Ως δημιουργός κι εραστής της τέχνης, βλέπει με τα μάτια της ψυχής του τον κόσμο διαφορετικά. Πάντα προσπαθεί και θα προσπαθεί έστω και μέσα από τα έργα του να κάνει τον κόσμο καλύτερο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου