Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Ορυκτοί λίθοι και κοσμηματοποιία

Οι ορυκτοί πολύτιμοι - ημιπολύτιμοι λίθοι είναι παιδιά της γης. Δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν μέσα σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, πιέσεις και χημικές ενώσεις, παραμένοντας στα σπλάχνα της για εκατομμύρια χρόνια.

Παρουσιάζουν ιδιαίτερη ομορφιά και χαρακτηριστικά.

Το χρώμα, η διαφάνεια αλλά και η σκληρότητα ενός πολύτιμου - ημιπολύτιμου λίθου, είναι συνυφασμένη με την κρυσταλλική του δομή.  Όσο μικρότερα και πυκνότερα χημικά σωματίδια εμπεριέχει, τόσο αυξάνεται σκληρότητα του.

Στην κατηγορία των πολύτιμων λίθων συγκαταλέγονται το Διαμάντι, το Σμαράγδι, το Ρουμπίνι, το Ζαφείρι και ο Αμέθυστος. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην κατηγορία των ημιπολύτιμων λίθων. 


Μετά από μια ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας κοιτασμάτων Αμέθυστου σε Βραζιλία και Ουρουγουάη, η αξία του λίθου υποτιμήθηκε, κατατάσσοντας τον πλέον στην ομάδα των ημιπολύτιμων.

Ο διαχωρισμός που επικρατεί ως προς την κατάταξη των λίθων σε πολύτιμους ή ημιπολύτιμους, αρχίζει σταδιακά να εξαλείφεται και η αξία των πετρωμάτων είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη σκληρότητα, την καθαρότητα, το μέγεθος και κυρίως με τη σπανιότητα του υλικού.

Οργανικά υλικά (φυτικής ή ζωικής προέλευσης) συμπεριλαμβάνονται στους πολύτιμους - ημιπολύτιμους λίθους και χρησιμοποιούνται στην κοσμηματοποιία από αρχαιοτάτων χρόνων. Τέτοιου είδους οργανικά υλικά είναι το μαργαριτάρι, το κοράλλι, το ελεφαντόδοντο και το κεχριμπάρι.

Η ανάγκη του ανθρώπου να προσελκύσει το αντίθετο φύλο, έγινε  αφορμή δημιουργίας των πρώτων κοσμημάτων από τους προϊστορικούς ακόμα χρόνους. 

Οι όμορφοι κρυσταλλικοί σχηματισμοί των λίθων, η σκληρότητα και οι χρωματισμοί, ενέπνευσαν από αρχαιοτάτων χρόνων καλλιτέχνες ανά τον κόσμο, ώστε να δημιουργήσουν διακοσμητικά αντικείμενα τέχνης, σφραγίδες και κοσμήματα.

Όλα αυτά τα αξιοθαύμαστα αμύθητης αξίας δημιουργήματα που έφεραν στο φως σπουδαίες αρχαιολογικές ανασκαφές και που σήμερα κοσμούν αίθουσες μεγάλων μουσείων, μας αποκαλύπτουν πως τα κοσμήματα  αποτελούσαν σε ανθρώπους εξουσίας (αυτοκράτορες - βασιλείς - ιερείς) ένα αναπόσπαστο ενδυματολογικό συμπλήρωμα, τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες. 

Πρίγκιπες αλλά και Αξιωματούχοι της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, φορούσαν δαχτυλίδια με λίθο αμέθυστου, ως σύμβολο αξιώματος και πρωτοπορίας σκέψεως.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη σημερινή κοινωνία. Η σωστή επιλογή κοσμημάτων αναδεικνύει το στυλ και την προσωπικότητα ενός ανθρώπου, ενώ η ποιότητα των υλικών δηλώνει την οικονομική επιφάνεια του κατόχου, αλλά και τη γνώση του γύρω από τα ευγενή υλικά.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ακόμα και στις ημέρες μας θεωρείται μια από τις σημαντικότερες μορφές οικονομικής επένδυσης.......και όχι άδικα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου