Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Μορφές και τάσεις της Τέχνης – “Για την Τέχνη και μόνο”

Γράφει η ζωγράφος Μένη Καρανίκα 
Έργο ζωγραφικής Μένη Καρανίκα (80x100). Δημιουργία 1993
Έργο ζωγραφικής: Μένη Καρανίκα
"Έφηβος" 80x100cm του 1993
Η τέχνη κάνει το ανύπαρκτο, υπαρκτό.
Δημιουργεί το ωραίο από το πουθενά, έχοντας την ομορφιά κυρίαρχο στοιχείο της.

Εκφράζει αισθήσεις και συγκινήσεις.
Είναι αποκλειστικά έμφυτη ικανότητα, γι’ αυτό και ξεχωρίζει από την τεχνική.

Είναι η έκφραση και ο καθρέφτης της ανθρώπινης ψυχής.

Η τέχνη εκφράζει συγκρούσεις ηθικές, όπως (δικαιοσύνη, αγάπη, αγώνες κλπ). Αντιγράφει όμως το δημιούργημα της φύσης και της ζωής μ’ ένα δικό της τρόπο, γι’ αυτό βλέπουμε πολλές μορφές τέχνης, όπως έχω αναφερθεί σε παλαιότερο άρθρο μου, π.χ (αρχιτεκτονική, ζωγραφική, γλυπτική, ποίηση, λογοτεχνία, χορό, θέατρο).
Έχει διάφορες τάσεις, ανάλογα με την ανάγκη που έχει στον τομέα του ο κάθε καλλιτέχνης.
Προσωπικά θ’ αναφερθώ σε τάσεις που αφορούν τη ζωγραφική.

Κάποιες από αυτές είναι:

Υπερρεαλισμός ή Σουρεαλισμός
Αγγίζει περισσότερο τη λογοτεχνία, αλλά εκφράζεται και μέσα από τις εικαστικές τέχνες. Εκφράζει το ασυνείδητο, δεν περνάει μέσα από τη λογική, αλλά μέσα από το όνειρο και δεν αφήνει περιθώρια για να δώσει ο καθένας τη δική του ερμηνεία. Είναι το απόλυτο.

Νατουραλισμός
Στο έργο του ο καλλιτέχνης, περνάει σε μια άλλη πλευρά της ζωής. Αντιγράφει το άσχημο κι όχι το ωραίο, γιατί η ζωή έχει δυο όψεις και μέσα από το έργο του ο δημιουργός κάνει τη δική του κριτική.

Ρεαλισμός
Εδώ βλέπουμε καθαρά πιστή απεικόνιση της πραγματικότητας.

Ιμπρεσιονισμός
Αγαπάει ότι έχει να κάνει με το φως, το χρώμα, τη γοητεία και την ομορφιά. Έχει τάση επίδειξης κι εντυπωσιασμού.

Κυβισμός
Ο καλλιτέχνης δημιουργεί το έργο του δίνοντας μια άλλη διάσταση, μέσα από πολλαπλές οπτικές γωνίες και προοπτικές, με καθαρές φόρμες και γεωμετρικά σχήματα, προκαλώντας την αίσθηση της μη στατικότητας.

Εξπρεσιονισμός
Η εικόνα εκφράζει ότι υπάρχει εσωτερικά στον καλλιτέχνη. Με αυτόν τον τρόπο απεικονίζει και προβάλλει αυτό που αισθάνεται, δίνοντας το δικό του νόημα μέσα από τις μορφές και τις εικόνες, σε μια δική του διάσταση.

Ντανταϊσμός
Είναι ένα ρεύμα που προσπαθεί να εκφραστεί μ’ ένα δικό του τρόπο, απορρίπτοντας οτιδήποτε έχει να κάνει με την κλασσική τέχνη.
Γενικά σε κάθε τάση καλλιτεχνική, βασικό ρόλο έχει η έμπνευση, αλλά ουσιαστικά η έμπνευση έχει να κάνει με το ωραίο.

Ο καλλιτέχνης δημιουργεί όταν έχει έμπνευση. Δεν την έχει όμως πάντα, γι’ αυτό τότε όσο και να προσπαθεί δεν μπορεί να δημιουργήσει.

Δεν θα υπερβάλω αν τον χαρακτηρίσω έναν μικρό Θεό. Άλλωστε ο Θεός και μέγας δημιουργός, έπλασε τον άνθρωπο κατ’ εικόνα και ομοίωση. Απλώς να μην παραλογιζόμαστε και χτίζουμε Βαβέλ.

Πρώτη δημοσίευση 11 June, 2014 από epirusnews.eu  in Άρθρα http://www.epirusnews.eu/morfes-ke-tasis-tis-technis-gia-tin-techni-ke-mono/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου